Simpozionul „150 de ani de la instaurarea monarhiei în România: istorie, cultură, patrimoniu”

Articol publicat pe platforma revistei Timpul (24 octombrie 2016)

În zilele de 21 și 22 octombrie a.c., la Iași, a avut loc simpozionul „150 de ani de la instaurarea monarhiei în România: istorie, cultură, patrimoniu”. Manifestarea științifică a fost organizată de Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași din cadrul Academiei Române – filiala Iași, de asociația „Est- Democrația”, de asociația „Noua Junime” și de Primăria Iași, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Complexul Muzeal „Moldova” Iași – Muzeul Unirii și Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Iași.

Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 150 de ani de la instituirea monarhiei constituționale în România și a 135 de ani de la proclamarea Regatului. Conform organizatorilor, comunicările participanților au urmărit trei direcții de analiză: 1) „istoria monarhiei româneşti”; 2) „aportul Casei Regale la dezvoltarea vieţii culturale din România”; 3) „implicarea reprezentanţilor monarhiei în acţiuni de protejarea şi edificare a patrimoniului naţional”.

De buna desfășurare a manifestării s-au ocupat doi cercetători științifici din cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, mai exact, dr. Mihai Ștefan Ceaușu și dr. Liviu Brătescu.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul, printre alții, cei doi organizatori, dr. Mihai Ștefan Ceaușu și dr. Liviu Brătescu, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, decanul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc și prof. univ. dr. Marcel Costuleanu, din partea asociației „Noua Junime”.

Printre participanți s-au numărat cadre didactice universitare, cercetători științifici, muzeografi și doctoranzi, din Iași, București, Suceava, Constanța, Craiova, Oradea și Chișinău, comunicările urmând a fi publicate într-un supliment tematic al Anuarului Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”. (autor: Remus Tanasă)

Lista participanților și rezumatele comunicărilor AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *