Thomas Steven Molnar (1921-2010), a fost un gânditor catolic de origine maghiară. A locuit cea mai mare parte a vieții în SUA, obținând titlul de doctor în filosofie la Universitatea Columbia în 1949. Pentru aproape 11 ani, între 1927 și 1938 a locuit în România, la Oradea. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost închis de naziști la Buchenwald și Dachau.
A făcut parte din cercurile conservatoare nord-americane din jurul lui Russell Kirk. Printre alții, a corespondat și cu Mircea Eliade. Mai multe informații despre Molnar aici: Modern Age, Summer 2013.
Lucrarea de față reprezintă prima traducere în limba română a lui Molnar, ulterior apărând o a doua: Modelul deformat. America de la Tocqueville la Carter. Ambele traduceri au fost realizate pentru editura Logos de către Manuel Valeriu.
Traducerea este alcătuită din două eseuri scrise de autor în 1999. În primul, Molnar face o comparație între lumea romană din timpul prefectului Romei Simah (secolul IV după Cristos) și societatea modernă, confruntând idolii la modă ai forului, îndeosebi relativismul moral.
În cel de-al doilea eseu, trage semnale de alarmă cu privirea la încrederea crescândă în tehnologie și la pericolele dezumanizării.
Thomas Molnar, Eu, Simah, prefectul Romei, urmat de Omul şi maşina, traducere din franceză de Manuel Valeriu, Logos, Bucureşti, 2013, 150 p.