Descrierea stemei Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi

Sursa: Ercis

Conform comunicatului de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la 30 septembrie a.c., Papa Francisc l‑a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi pe Monseniorul Petru Sescu. Joi, 11 noiembrie a.c., va fi hirotonit episcop de către PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi.

Din curriculum vitae din arhiva Episcopiei Romano-Catolice de Iași, aflăm că Monseniorul Petru Sescu s-a născut la Săbăoani, judeţul Neamţ, la data de 3 aprilie 1965. A urmat şcoala generală în satul natal, iar din 1979 a studiat la Liceul „Roman Vodă” din Roman. A absolvit apoi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi (1983-1991). A fost hirotonit preot la Roma de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, la 26 mai 1991.

Descrierea stemei episcopului Petru Sescu (sursa: Ercis, autor: Pr. Iosif Dorcu)

Potrivit tradiţiei heraldice a Bisericii Catolice, stema unui episcop este în mod obişnuit compusă din:

– un scut, care poate să aibă diferite forme (dar în care se poate vedea mereu asemănarea cu un scut heraldic) şi care conţine simboluri preluate din idealuri personale sau din tradiţii de familie, sau chiar cu referinţe la propriul nume, mediul de viaţă şi altele;

– o cruce procesională cu un braţ transversal, de aur, pusă pe o lance de lemn, aşezată vertical în spatele scutului;

– o pălărie de prelat (galero), cu cordoane cu 12 canafuri, atârnând câte 6 pe fiecare parte (aşezate de sus în jos, în 1, 2, 3), toate de culoare verde;

– o bandă în partea de jos, cu extremităţile bifide, purtând motoul scris de obicei cu negru.

Interpretarea stemei şi a devizei episcopale

SERVITE DOMINO IN LAETITIA
(din Ps 100,2)

Cuvintele alese de Mons. Petru Sescu ca moto sunt preluate din Psalmul 100, versetul 2 (Servite Domino in laetitia – „Slujiţi Domnului cu bucurie”). Sunt doi termeni foarte puternici care se leagă admirabil: o slujire adevărată trebuie să fie făcută sub impulsul bucuriei. Bucuria adevărată, spunea Sfântul Francisc din Assisi (referindu-se la Iac 1,2), nu e separată de cruce, care ne descoperă infinita iubire a lui Dumnezeu pentru noi.

Stema este divizată în patru părţi de crucea care stă la baza oricărei mărturii creştine autentice: „Departe de mine gândul de a mă lăuda cu altceva decât în crucea Domnului nostru Isus Cristos” (Gal 6,14).

Culoarea roşie de pe fondul stemei face referinţă la caritate şi la sânge: iubirea nemărginită a Tatălui milostiv care îl trimite pe propriul Fiu pentru a-şi vărsa sângele din iubire pentru oameni, dar şi iubirea generoasă a creştinului manifestată prin sacrificiu până la martiriu.

Primul simbol din stemă este un soare cu monograma lui Cristos, IHS (Iesus Hominum Salvator). Este o referinţă la centralitatea lui Cristos, care este lumen gentium („lumina neamurilor”), a cărui strălucire nu poate fi învinsă de întunericul lumii.

În partea dreaptă sus este monograma Sfintei Fecioare Maria, Mama Preotului veşnic şi Regina Apostolilor. În partea dreaptă jos apare simbolul Sfintei Scripturi, cuvântul viu, care ni-l revelează pe Cristos, simbolizat prin cele două litere greceşti, Α şi Ω: „Eu sunt alfa şi omega, cel care este, care era şi care vine” (cf. Ap 1,8). Prezenţa Bibliei pe stemă se datorează şi faptului că Mons. Petru s-a preocupat, pe când era formator la seminar, într-un mod mai aparte, de studiul Sfintei Scripturi. Nu putea lipsi trandafirul, care o reprezintă pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus, cea care a promis că va face să cadă din cer o ploaie de trandafiri, iar numirea episcopală din partea Vaticanului a sosit chiar în ziua morţii acestei sfinte, la 30 septembrie.

Toate aceste patru simboluri apar în culoarea de fond a scutului, culoarea aurului, cel mai preţios metal, care este şi simbolul primei virtuţi teologale, credinţa. Aşadar, prin credinţă primim cuvântul lui Dumnezeu şi ne abandonăm mijlocirii lui Isus, a Mariei şi a sfinţilor, reprezentaţi de Sfânta Tereza de Lisieux.

În spatele scutului se află crucea de aur, cu cinci pietre preţioase, de culoare roşie, simbolizând cele cinci răni ale lui Isus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *