La Editura Militară, în toamna acestui an, va apărea una din lucrările fundamentale de strategie, semnată de Edward N. Luttwak, un analist politic și militar bine cunoscut, cu origini românești. S-a născut la Arad, în 1942, într-o familie de evrei. În 1947, a părăsit România împreună cu familia, a crescut în Italia şi Anglia şi a lucrat la Londra, Paris şi Ierusalim. În anul 1972, s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde are o carieră de succes ca politolog şi expert internaţional de strategie militară, fiind şi consultant pentru preşedinţia americană.
Cartea Marea strategie a Imperiului Bizantin, în traducerea lui Radu Carp, este una controversată, discutată, comentată și aplaudată, în egală măsură. Ea a fost publicată în 2009, fiind ulterioară unei teze de licență despre strategia Imperiului Roman. Luttwak pornește de la constatarea conform căreia Imperiul Roman de Răsărit avea un mare dezavantaj în comparație cu echivalentul său occidental, din perspectivă strategică, având granițe mult mai expuse invadatorilor. Cu toate acestea, Imperiul Roman de Apus este cel care a dispărut mai întâi, în secolul V. Explicația supraviețuirii Imperiului Bizantin constă în „adaptarea strategică la circumstanțe noi”. Altfel spus, strategia a făcut diferența între supraviețuirea unui imperiu și decăderea altuia. Imperiul Bizantin nu a avut parte de victorii într-un șir neîncetat de bătălii, înregistrând, de altfel, și multe înfrângeri, chiar catastrofale.
Edward Luttwak remarcă foarte corect faptul că Imperiul Bizantin nu a avut nici diplomați profesioniști și nici un serviciu organizat de spionaj, neavând, prin urmare, două componente esențiale care au permis altor state sau imperii să supraviețuiască și să își domine adversarii. Având vecini agresivi, supus în permanență campaniilor de cucerire ale acestora, suferind înfrângeri mai mult decât repurtând victorii, cum a fost posibil ca Imperiul Bizantin să supraviețuiască? Ipoteza lui Edward Luttwak este că supraviețuirea este rezultatul dezvoltării unei adevărate conștiințe strategice: „bizantinii au fost nevoiți să supraviețuiască prin strategie sau să dispară cu totul”. (Sursa și prezentare completă: Trustul de Presă al MApN)