Defectele „coloraturii politice” a administraţiei statului (Petru Th. Missir)

Petru_Th._Missir_ILR_498„Nu este adevărat că sistemul constituţional reclamă ca toate oficiile de sub puterea executivă să fie îndeplinite de oameni coloraţi politiceşte. Dacă totuşi se face, aceasta are următoarele neajunsuri:

1) Statul îşi vede serviciile sale rău îndeplinite de către nişte funcţionari care n-au avut vreme să capete cunoştinţele speciale ramurii în care servesc. Zelul funcţionarilor buni se scoboară atunci la nivelul colegilor lor şi astfel nici o ameliorare a serviciilor publice nu este cu putinţă. Legile cele mai bune pot deveni nelegiuiri în mâinile lor. Aceasta pentru funcţionarii care sunt cel puţin oneşti.

2) În societate se creează deprinderea de a se vorbi de principii ca de un mijloc ordinar de trai şi se încurajează specula neonestă. Se toceşte sentimentul natural care reprobă minciuna şi astfel neonestitatea trece din politică în viaţa privată. Cuvântul nu mai este cuvânt ca odinioară. Generaţiile tinere, văzând ce întrebuinţare se face cu principiile, pierd încrederea în ideile apropiate şi realizabile şi îşi caută mângâiere în utopii mai vaste.

3) Reprezentanţii naţiunii, în orele lor de cugetare la viitorul ţării şi la mandatul lor, văd că lucrurile merg tot rău şi fac legi peste legi ca să meargă mai bine. De se potrivesc sau nu aceste inovaţii cu obiceiurile şi necesităţile reale ale societăţii române, aceasta se consideră de obicei ca o chestiune de la sine tranşată prin faptul că aceleaşi legi există şi fac deja fericirea altor popoare culte. Legea cea mai bună însă ar fi aceea care ar da tuturora deprinderea de a exclude politica din guvernarea de toate zilele a statului şi care ar face astfel cu putinţă să avem în toate oficiile statului oameni speciali, care să priceapă treaba la care sînt chemaţi şi s-o îndeplinească cu tragere de inimă, funcţionari care să facă din perfecţionarea serviciului lor scopul întregii lor activităţi. Dar acest rezultat nu ni-l va da nici o lege, cît de bună: îl putem avea numai printr-o practică onestă îndelungată”.

(autor: Petru Th. Missir, fragment din Economia naţională. Reflecţii critice, în „Convorbiri Literare”, an XIV, nr. 11, 1 febr. 1881)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *